Dravec - Epstein, Marek, 1975- (Labyrint, 2018)
Dramaticky vystavěný román o "takovém normálním domácím násilí" - bitá žena, agresivní psychopat, o němž to nikdo neví a dcera, která toho všeho musí být svědkem. Existuje cesta ven? A kdo všechno je oběť? Téma domácího násilí zpracoval autor, který má bohaté scénáristické zkušenosti do dramaticky působivě vystavěného textu, v němž je probíhající děj sledován z pohledu tří hlavních postav: násilnického manžela, jinak úspěšného podnikatele, jeho trýzněné ženy a zejména jejich devítileté dcery. Manžel, jehož psychopatie vyrostla z násilí, jehož byl sám ve své původní rodině cílem, se cítí zcela oprávněn jednat tak, jak jedná. Žena si stupňující se fyzické násilí nechává líbit až do momentu, kdy zjistí, že jí manžel hodlá zničit nejen fyzicky, ale i existenčně a chystá se jí připravit o dceru. Dcera otcovo násilnictví vnímá, ale zpočátku nechápe o co se mezi jejími rodiči hraje. Jako hybatelé, dobří duchové a morální autority tohoto (v reálném životě většinou beznadějného) děje a opory obou hrdinek se představí postavy poněkud překvapivé: zestárlý pornoherec a osamělá jeptiška